nuffnang

FEBUARI

Tuesday, June 19, 2012

What If... (sesi berangan)

Sesi berangan.
Aku suka berangan2 nie... biasanya kalau dah ter kronik sangat2. Aku akan berusaha sedaya upaya, jiwa dan raga untuk mendapatkan apa yang aku nak. :P so here goes... alangkah bijak sifirnya kalau mempunyai masa dan capacity utk memiliki kesemua beskal2 nie... kalau ada tapi masa tkde tk guna jgk kan. Aku rasa mcm banyak kali jgk buat review mcm ni... tapi pedulik. :P

CUBE KATHMANDU

Aku start pegang beskal sebab cycle tour. Beli2 beskal terus pegi Thailand + Laos... giler hadkor tk hadkor la kan... (ada lagi hadkor... aku poyo2 hadkor). Jadi beskal yang paling sesuai untuk aku buat touring adalah hybrid bike dari CUBE... model Kathmandu. Dulu Kathmandu pakai disc. Aku rasa dah anta orang keluar travel kot... pada aku vbrake lagi sangat sesuai untuk buat touring. Model Kathmandu 2012 ni pakai Magura  Hydro Vbrake. Brake yg abang ali idam2 kan tu... standover straight. Saddle yang selesa.. tayar 700c... pastu pannier rack betul2 dekat dgn tayar untuk stability. SIap ada fender depan belakang lagi... jadi tk ler air hujan jalan raya masuk dalam mulut.. kekeke.

TREK MADONE 6.9SSL RADIOSHACK NISSAN

Nak... kalau aku nak layan road. Beskal ni lah pilihan hati... mula2 nak pilih Bike Triathlon, lagi aero dynamic tapi mcm tak sesuai plak. Bukan nak rempit dgn Suzuki best modify pun kan? jadi ni dah cukup untuk chill2 ayam. Sesekali teringin nak tekan... boleh tekan smpai mersing. :P Aku mula2 tgk Litespeed... tapi aku rasa TREK lagi establish as bike manufacturer. Beskal2 dia semua bagus2.

TREK REMEDY 9.8

Sebenarnya nak pilih Remedy 9.9... tapi gambar2 kat internet smue size besar2. Jadi tk lawa.... hehehe.. 9.8 size paling kecik aku tgk. Aku judge dari top tube dia ke rocker arm kat saddle tube tu.. tkde ruang kire kecik ler beskal nih. Remedy adalah aku punyer ultimate trail bike. Sesuai giler utk trail mcm kat plentong. Kalau aku ada satu jer bike... bike ni paling sesuai. Aku boleh travel carik trail2 kat indonesia, thailand... ultimate dream layan Annapurna Region dari Jomson atau Muktinath ke Pokhara. Settle down kat pokhara dekat2 Phewa Lake. :) fuh... lepas 10 hari turun naik gunung... layan live band. hehehe. awesome giler. Hari2 biasa kat Plentong... hari2 luar biasa kat PCP atau FRIM. Hari2 rajin yang luar biasa kat PENANG... heaven. 


TREK SESSION 9.9

Agak luar biasa kalau ada beskal ni... sbb boleh beli kancil sebijik. Since, kawan2 banyak main DH... beskal DH paling aku suke ni ler dia. Nak review lebih2 pun tak reti sbb tk pernah pakai. Pastu antara madone dgn session ni... kedua2 kebarangkalian utk pakai tu mmg jauh giler. kekekeke. :P

TREK SLOPESTYLE

Aku suke giler geometry bike ni. :) aku ni mmg penggemar beskal2 travel pendek2. Mcm TRANSITION DOUBLE... tapi hati ni sudah jatuh cinta. Tapi beskal ni tk ada kat market... tk jual ler senang citer. Trek buat untuk dua orang rider champion dia Cam Mccaul dgn Brandon Semenuk. Dul2 tk berapa minat sangat... sbb suspension belakang tk mcm common trek punyer susp. mcm remedy/fuel/session/slash... tapi sekarang dia dah floatkan slopestyle bike dia. Sangat2 osem okeh.... kalau aku depan tukar 831... belakang tukar RP23... settle. Kashima lagik... boleh layan trail, dh ayam2... cukup lah. Nak buat jump... lagi ler sesuai. Aku akan demam seminggu dan gatal tangan nak jual barang2 yg ada kalau beskal ni keluar market. Biorlah tunggu 2~3 tahun lagi.. hehe. 

The Super Tenggiling (Giant XTC)

Hah... ni dah tak berangan lah. Setup XTC ni asal pakai SID worldcup. Aku tak pernah pakai pun SID seumur hidup sbb FOX dah kunci hati aku. kekekeke.  Makin hari.. makin sayang aku kat beskal ni. Lepas tukar fork depan lagi ler. Dah berkilo2 jauh dia berjalan... kalau perasan. aku mmg sengaja pakai vbrake kat belakang. Sbb mmg aku vbrake punyer rider... senang nak pasang pannier kalau mood cycle tour datang. plentong... huh. setakat ni tak pernah mengecewakan... climbing... decent settle.

Dartmoor CODY

Sejak aku hijack handlebar deity putih tu kat ontot... aku pendam dalam hati satu hari aku nak ada satu simple DJ bike utk buat layan2 kat PCP/bekyad... ended up tahun ni aku berjaya buat satu dgn fork idaman 831. :) dulu utk FR/DH aku pakai Bottlerocket... mcm dah puas pakai lagi aku masih rasa travel dia panjang sangat. :P kekekeke... tkpe buat masa ni CODY ni dulu. Belajar apa yg patut.. kalau Trek Slopestyle tu ada kat market baru boleh pening kepala. :)

terima kasih kerana membaca. Itu jer aku nak share hari ni... mcm dah lama tak tulis apa2 kat blog. 


10 comments:

AndaQue said...

Saya tengok sama jer semua basikal2 tu hehe, tu lah kalau dah kaki serba serbinya awak tahu ya. Paling saya berkenan tu Trek Session 9.9, agaknya kalau kayuh rasa macam duk dalam kereta kut ya hehehe.
Saya kayuh pun basikal jenis fashion lama jer.

khairul said...

hehe.gua pun sama jugak dengan lu nas.layan travel 100mm pun sedap dah.xpayah nk panjang2.hehe.madone tu memang sedap.fulus pun sedap jugak ;)

Nas Plague said...

AndaQue: hehehe... tulah kan. Masa dulu2 basikal mmg untuk transport. Lepas tu dijadikan sukan... sukan basikal pulak dipecahkan2 mengikut jenis/terrain/discipline... geometry basikal2 berbeza utk tujuan2 berbeza. :) pelik kan... evolution basikal.

khairul: kan... 100mm tu cukup utk layan trail... unless banyak rough downhill... climbing 100mm terbaik. :)

AndaQue said...

Evolution basikal? Menarik.. Cuba bayang kan 10 tahun akan datang entah macam mana rupa bentuk basikal2 tu nanti kan.

khairul said...

beskal pun dah banyak evolusi.material pun mcm2 like carbon,titanium,cmposite apa sume.hehe.kalau nk follow betul2 rabak lah poket

Nas Plague said...

betul lah kan... nak ikut sangat mmg giler tk mampu... apa yang penting mengayuh kot... tk kire lah fixie ke, mtb ke, road ke... jadi kena pilihlah mana yang suka dan sesuai utk diri sendiri... :)

Nas Plague said...

pernah dgr recumbent bike tak?... try google... best jgk... zaman2 touring biasa jgk jumpa rider2 bike ni katanya lagi selesa buat kayuh jauh... lagi2 kalau trike..

khairul said...

oh.biasa lah jugak tengok recumbent bike tu.mat salleh je banyak nampak.orang kita rasanya susah nak spot.tapi kalau recumbent ni rasanya lagi sedap.kayuh sambil baring je.hehehe.tak silap ada sorang chinese dari kuala kangsar travel to china.guna recumbent lah.hehe

Nas Plague said...

huh yeke... jeles...
chinese new year 2011 aku kayuh dari permaisuri ke rompin... masa menyusur dari pantai penarik tu... banyak giler budak2 terengganu training (roadbike)... lepas tu ada group recumbent... 9 bikes... 2 trikes... siap bendera tuh... cool giler... mana dorang beli..

Akmal Hizam said...

Aku suka angan2 kau ni :)