nuffnang

FEBUARI

Friday, November 4, 2011

Journey To The West (The Camera)

I miss writing in Malay... :P this time will be a mixture of malay and english yah...Introducing camera aku. Sebelum aku start balik backpacking last Nov 2010, tak pernah terbayang pun nak ada camera mcm nih. :P. But, I'm determine to share my experiance with everbody... masa dulu2, bila tunjuk kat member2 jer.. kena bahan... 'Biasa jer nas tempat nih'... @ 'eleh kat masai pun ada tempat mcm nih... hehehe'... huh.. agak tension jgk kan.. macam mana nak encourage orang pegi travel kalau dapat komen2 mcm tu...

Previously aku travel pakai handycam, camera-setiap-3jam-kena-tukar-bateri, pastu point-and-shoot camera yg tk boleh extend dia punyer lens view... sony apa ntah... yg sony tu boleh lah jgk.. bateri tahan, gambar ok.. compaq dan senang nak bawak g memana... tapi nak ambik gambar ada limitation.

Selain daripada aku punyer minat yg mendalam kat beskal + music... aku sangat berhati2 nak membeli. For example... nak beli camera ni nak kena fill in few criteria. Aku suka wide lens... kebanyakan gambar yang aku nak ambik semua berkenaan pemandangan... jadi wide lens mcm best... Compaq jgk.. since aku kadang2 cycle tour... camera, lens, accessory boleh muat dalam handle bar bag aku... gambarajah seperti dibawah...

Aku rasa ni kat area2 sebelum kuala rompin.

dan aku nak camera tu boleh shot video HD... memory card yg agak senang nak carik... bergaya, tk bulky (ni aku dah komen kot sblm nih)... senang nak operate.. software camera yg senang nak operate jugak... banyak functions utk beginner mcm aku nih... kalau hilang boleh balik rumah sendiri (mcm kucing plak)... kalau sorang2 bleh ajak bebual.. dan kalau sedih.. dia boleh buat lawak... huh...

pusing punyer pusing... compare punyer compare... melihat segala review di internet... dan pendapat kawan2... tertarik nak menarik aku kat Panasonic Lumix nih... masa tu Lumix GF1. So inilah camera aku... :) sila rujuh gambarajah dibawah..

The Camera (gambar pakai iphone lama jer)

Nasib baik aku banyak kawan2 yg banyak experience dalam bidang2 camera nih... especially Azmal (Plague sax player) dgn Jimbo (Pohon Minda). Masa aku nak beli camera ni pun circle of friends kat JB mmg avid photographer... so, aku rasa aku dapat galakan dan tunjuk ajar yg betul dalam meng'decide membeli nih... tenkiu yea... untuk semua.. chaiwah... :)
Apa yg korang nampak kat dalam gambar camera tuh... itu ler akan aku bawak untuk travel 'Journey To The West' aku. Mcm ada ura2 nak beli LX5... tp relex dulu. Aku ni tkler professional... amatur pun bukan.. sekadar berkongsi... ni consider sikit kalau nak di bandingkan dgn kawan2 yg memang dah lama dalam bidang nih.. cuma ini daripada aku lah...
Sebenarnya kalau korang tgk gambar tu betul2 aku ada label (A) sampai (H)... utk explain... korang try ler download ker.. expand gambar tu... kat sini kecik sangat... :P

So here goes.
(A) Panasonic Lumix GF1... format micro four third. atau biasa orang tulis M4/3 camera... click ler link tu nak tau lebih lanjut. aku tk tau nak explain... yg aku tau.. kalau aku pakai lens 14mm M 4/3... dia sama dgn 28mm full frame... eh.. ker salah.. belasah.. hehe...
(B) Lumix G 20mm/f1.7... yeye kelapa ayam kan... keke.. aku beli lens ni pun dgn body dia.. sengal aku tk tau masa aku beli dulu... ruper2 nyer... bila f (aperature) tu besar... dia lagi sensitive dgn cahaya... jadi bagus ler buat ambik gambo malam... aku dah lah bute kayu ambik gambar malam + tk pendai pakai flash.. jadi lens ni banyak membantu... pastu brader2 phot kan selalu cakap bokeh2 kan... yg belakang blur2 tuh... hah yg ni boleh buat sikit. :)
(C) Lumix G Vario 45-200mm/f4.0-f5.6/Mega O.I.S. mcm nama scientific specis ikan ye tak.. panjang nak mampus.. hah ni recently jer aku beli... telephoto lens.. boleh ler mengendap2 sikit... masa aku travel dulu... aku bawak wide dgn 20mm tu jer... nak ambik gamba orang depan2 malu... lagi satu takut kena kicap.. jadi telephoto lens ni... boleh ler serang hendap sikit.. tak banyak.. sikit jer... :)

(D) Lumix G Vario 7-14mm/f4.0/ASPH. nak tau ASPH tu apa... g ler click link tu... hehe. ni lah Wide lens kebanggaan aku... mahal ok... 2x dapat beskal freeride dah.. huh.. tapi kebanyakan gambar2 aku masa aku travel China 2010... aku pakai lens ni.. ambik video pun pakai lens ni. sbb tu korang pening tgk video aku... best lah.. gambar2 dia sangat2 ok.. memandangkan aku yg tak reti ni kan... hehehe...

(E) WonderLust Pinwide (M4/3) hah yg ni di introduce kan oleh MEL... ol timer photographer jgk... pinwide ni slah satu project kat KICKSTARTER ... aku tktau apa mende ni sebenarnya... since wonderlust promote the widest pinwide for micro 4/3... aku terus jadik backer... sbb ada keyword 'wide' kekeke... poya kan aku ni... :P tapi lens ni giler sangat2 cool... cuma aku jer tk penyabor.. dia punyer aperature dia sangat2 kecik... nak kena suasana terang baru best ambik.. aku jarang2 ambik sbb tak pandai lagi... masih mencuba lagi...

(F) Spare bateri... kena bawak spare bateri, ada perjalanan dijangka tak ada elektrik selama 2~3 hari... kat remote area lah kite nak kena ambik gamba kan.. sbb rare... jadik kena standby.. lupa plak letak charger atas meja nih.. huh.. kena bawak charger bateri ni jgk...
(G) Memory card... aku pakai 16GB dua keping... class 10... sbb nak mabik video HD jgk.. kata Syed lagi besar no. class... lagii KELASSSS... hehehe..

(F) ClikElite Sport. disebakan iklan dia banyak gambar orang tgh cycling + snowboarding + hiking... terus teruja aku nak beli beg ni... kekeke (banyak sangat terpengaruh).. found out that.. sangat2 convinient... nak ambik camera pun senang... yg aku rasa kurang... bila dah ada 2 lens besar satu terpaksa berkorban duduk dalam compartment atas beg.. pastu compartment dia tk berapa besar... patut aku beli yg besar sikit... + susah nak letak tripod... tapi aku dah modify buat senang... hehe...

Aku lupa plak nak ambik gambar tripod sekali... aku pakai trpiod apa ntah... tripod idaman tk dpt beli lagi.. sbb mahal giler nak mampos.. :P jadi tunggu dulu... beli beskal trail dulu.. :)

Dibawah adalah contoh gambar2 yg diambil menggunakan lens2 diatas besama body GF1 itu ye anak2... sila lah enjoy.. kalau tknak duduk diam2... :P
yg ni pakai Lumix G 20mm/f1.7 (pancake lens)

yg ni pakai Lumix G Vario 45-200mm/f4-f5.6

yg ni pakai Lumix G Vario 7-14mm/f4.0
yg ni pakai Wunderlust Pinwide

banyak bende lagi aku nak kena belajar ni... ambik video pun minat jgk.. tapi aku rasa utk 'Journey To The West' aku banyak ambik gambo kot dari video.. sbb aku pemalas nak edit balik... :P tgk lah nanti... tgk mood. :)
Hopefully dgn tambahan telephoto ni lengkap ler lens... try nak jadik phot journalist... tapi tk menjadi.. hehe jadi apa2 jer lah... janji ada gambo...

itu jer kot entry kali ni... aku nak explain beg dgn equipment untuk 'Journey To The West' ni pun tk terbuat2... tunggu yea..
thanks membaca... korang jaga diri.. slamat!

4 comments:

JAIRO said...

susah nak baca la bro layout baru ni

Nas Plague said...

yeke... aku tk tuka layout.. kat tempat layout lain eh?

Wak Gelas™ said...

wak pon sukak lumix gf1 jugakkk..,, eeeeE wak dh datang niiii nk komen komennnnn..........

Blogger said...

You might be eligible for a free Apple iPhone 7.