nuffnang

FEBUARI

Tuesday, July 6, 2010

Nylon ker Steel?

nak ikut kan aku belajar main guitar giler lambat. Zaman2 sekolah member2 dah start jamming, perform kat sekolah... aku masih bergelumang dengan perasaan malu + tak yakin + takut kena boo. Agak susah jgk nak overcome perasaan tu, mostly sapa2 yang ada stage fright kompom agree dgn aku.

Jadik nak story the history of music atau permainan alat music ni aku sebenarnya dah didedahkan sejak tadika lagi. Sebab waktu tu kakak aku ambik kelas organ kat YAMAHA. Masa tu kelas YAMAHA kat Taman Pelangi kot, Johor Bahru... kalau tak silap. Aku minat... untuk belajar guitar tu aku rasa jari jemari aku tersangat kecik dan amat lemah nak tekan string. jadik aku quit. hehehe...

Smue'nyer bermula bila aku belajar kat KELANTAN lepas SPM. yayasan Pelajaran Mara, Kota Bharu... ada lah beberapa kawan yang pandai main guitar. Zaman tu guitar KAPOK paling inn... hehehe sebab RM60 hengget jer kan. Tapi bila ramai2 carik kat bandar Kota Bharu tu... satu KAPOK pun tak jumpa. :P Last2 jumpa lah satu guitar FAIR LADY. Sbb kan student... kiteorang kongsi ramai2 beli 12 orang satu guitar... sorang RM10 ringgit. Harga guitar tu Rm120...

Tapi guitar tu end up jadik aku punyer sbb masing2 bosan nak belajar, tinggal aku sorang jer. Aku pun tak pasti aku ganti balik ke RM10 kat sapa2 yang funding masa tu... hehehe. Secara officialnya guitar pertama aku FAIR LADY lah... :)

Guitar FAIR LADY tu lah yang menyebabkan aku senang dapat kawan dan dapat cikgu baru untuk ajar aku main guitar bila aku masuk ITM kat Jengka, Pahang. Guitar tu jugak elak kan aku buat keje2 bodoh masa senior2 aku raging budak2 junior... sbb masa tu aku kena main guitar jer sambil menyanyi. Aku bagi PASSION dari Guns & Roses... siap solo sekalik... hehehe. Pass & Lepas... :)

Sampailah guitar tu rosak... aku pun tak pasti, hilang ker... patah ker.. tapi ia membuatkan aku pakai elaun bulan2 parents bagi untuk beli Guitar kat KUANTAN, Pahang. Masa tu dapat lah KAPOK yang orang2 cakap tu... hehehe.. balik jer aku bagi kat TUAN GURU AKU... untuk turun kan tali, rata kan fret, intonation... sampai gutar tu sedap & senang untuk di mainkan. :)

Lepas dari tu... bila dah start kerja (1998), bila dah ada guitar elektrik... lupa terus aku pasal guitar acoustic nih. Lupa aku kat FUN'nyer main acoustic guitar... main lagu2 REM, Silver Chair, ACAB... hehehe... Rancid, Napalm Death pun pernah di acoustic kan... :P...

Since umur dah meningkat nih... guitar acoustic makin relevant plak rasa'nya. Senang nak bawak g memana... tak payah amp. Aku nak carik2 balik lagu2 yang aku pernah main dan lupa... :) kata Nizam (Studio47, Singapore) aku dah kemarok Guitar Acoustic sampai guitar acoustic studio dia aku cekau bawak balik rumah... hehehe... :)

Tak kan nak pinjam jer yer tak?... so, sekarang aku plan nak beli sendiri... one time investment... pakai sampai aku ada anak cucu... insya'allah...

PERSOALAN'NYER.
Dilemma yang aku hadapi sekarang adalah... nak beli Nylon ker atau steel acoustic guitar. Since, investment ni sekali jer... pastu range budget amat ler besar. Pemilihan kena lah tepat... jadik tak menyesal sepanjang zaman.

Mengikut Martin Guitar... pemilihan acoustic guitar nih bergantung pada permainan atau genre yang kite rasa nak main. Sebab bunyik dia berbeza... nylon lebih kepada bunyik yang lembut sebab material yang lembut. manakala steel the opposite, tonal sound yang bright dan terang (clear).

Permainanan guitar nylon lebih kepada folk/classical kerana fret'nyer lagi tebal dan sesuai untuk fingerstyle picking. Manakala steel, lebih kepada strum dan pick style picking... :P dan genre music kearah rock dan country....

Untuk beginner macam aku nih... selalu buat assumption yang Nylon guitar lebih senang nak main. Tapi based on study... sebenarnya sama ajer. Sebab bila main guitar dia akan membuatkan jari jemari anda sakit buat seketika. nanti dah lama2 tak rasa lah... :) sebab pada mulanya kite kena force jari jemari untuk tekan note/chords... sementara picking/strumming/fingerstyle picking... Aku sendiri kalau main full chords guitar elektrik tak sentuh langsung tali bass E & A... sbb aku mmg low rider... main guitar kat bawah pinggang... hehehe... tapi kalau main acoustic guitar tak kan nak low rider jgk kan?... giler ker aper... tak handsome langsung... :P

Taylor Guitar NS72ce
Cerita plak pilihan hati... aku mmg sengaja piih TAYLOR Guitar sbb suka bentuk dia... :P hehehe... dari segi sound mmg aku tak tau lah... orang kebanyakan cakap mmg sedap. Tapi tak pernah try... :P impian tu kalau steel guitar model 714ce... review pun cantik... compare dgn abang2 dia 800 series dgn 900 series.. aku rasa lebih kepada kosmetik jer kot... yang atas2 kire lawa lagi lah... tapi yang ini sudah lebih memadai dan mencukupi... :) (Tapi Dave Matthews pakai 900 series... 914ce to be exact)...

Kalau nylon... NS72ce... lagi bukan sebab sound... sbb bentuk dia. Tapi review kata ok ler... nak ikut kan Jason Mraz Signature Series... tapi kompom giler mahal... lagi sebab gitar tu lawa... :P hehehe poyo giler aku ni ek... :P

Kena pilih antara satu... sbb aku nak beli rumah plak... :P untuk keluarga. Tanggungjawab beb... :D so, kalau sapa2 terbaca ni nak bagi suggestion antara steel atau nylon comment ler yea... aku tak tengok model lain dah... :P kekekeke... cuma tali apa nak pakai jer... :D

Martin & Co. Steel String Backpacker Guitar
2 minggu lepas lepas skaking fest... hari ahad aku dgn azmal jejalan kat one utama. masuk lah kedai guitar nih... survey2 guitar acoustic... lupa plak nama kedai. Diorang ada wide range of Martin & Co. acoustic guitar... banyak2 guitar.. aku ter test guitar martin kat atas nih... sbb ada tag line BackPacker... hihihihi... cepat terpengaruh betul lah... :P Steel BackPacker Guitar nih mmg kecik... cuma fret dia jer pendek sikit... tapi tak boleh main sambil duduk... kena pakai strap guitar jgk... :P sound wise... boleh kot... sbb bila budget travel nak kena kurangkan weight kan... jadik kalau malas nak heret guitar besar2 siap dgn hardcase... guitar nih adalah pilihan anda... :) comel, cute dan mudah dibawa kemana2... :)

Plan aku nak beli guitar acoustic diatas dulu... pastu try travel. :) kalau susah... beli yang bawah ni... rega dia bawah RM1500 kot... cyclist mmg sesuai BackPacker series nih... sbb senang nak bawah dari bawak guitar case acoustic yang sememangnya bagak2... :)

adeh... penyakit betul lah aku nih... :P tapi aku rasa... guitar acoustic nih adalah barang music terakhir aku akan beli.. insya'allah... :) hehehe...

ok.. calo bette...

1 comment:

Akmal Hizam said...

Fair Lady?
Zaman aku dulu, orang2 kaya aje main guna tu.

Aku suka nylon, pasal bunyik dia mellow, dan aku suka finger picking berbanding strumming. Lagi satu pasal rasa dia kat jari sedap semacam je...

Haha... aku dulu hantam je, pasang tali nylon kat gitar kapok. Err... ekceli gitar Plum Blossoms... hehehh...

Berapa rega Taylor tu?