nuffnang

FEBUARI

Friday, July 2, 2010

Apa yang biasa aku buat... :)

Beskal aku sebelum bermula perjalanan... GIANT XTC Team
Dah lama giler tak menulis kan?. Fesbuk mmg mengambil masa aku yang tersangat banyak termasuk waktu kerja... siot lah. Kali ni aku nak share something tentang Cycling Tour... minimum 200km tau atau perjalanan 2~3 hari minumum... kalau setakat dari PG g masai atau g JB (pulang balik baru 70km), tkmo. Tp kalau nak buat apa salahnya kan... sblm bercerita nak kuar staement dulu... hehehe. Aku ni tkler pandai sangat... dan berjalan tk ler jauh sangat, kalau ada yang lebih hardcore... share2 lah experience yea... cuma nak kongsi apa yang selalu aku buat.

Nak ikut kat geometry beskal aku dan wheelset aku tk ler berapa sesuai untuk touring. (Yg sesuai tayar diameter size 29" atau 700c eh.. lebih kurang, size 1.29" kebawah... alah mcm beskal road tu/beskal tua). Size tayar aku 26" standard MTB... frame kecik 17", aku terpaksa pakai stem panjang untuk sesuaikan dgn badan aku. :). Tapi ikut budget masing2 lah yea... masa aku start dulu pun main belasah jer... :D

Jadi aku break isu2 by point untuk senang paham.

1. STORAGE
Disebabkan aku suka kayuh jauh sorang2 atau berdua... storage amat penting. Tak advise korang pakai bag sandang untuk kayuh jauh... keselesaan penting, jadi baru lah fun ye tak. memang selalunya aku akan bawak Bag Pannier aku... lokasi dalam kat beskal letak kiri dan kanan tayar belakang (korang nak kena ada rackmount baru boleh gantung)... alah dulu 2 kan beskal tua ada rack belakang buat letak beruk(mikel) kan... kire macam tu lah. Kebiasaan aku akan letak barang2 spare part beskal, selipar, toiletries, minyak2 urut (hehehe), ubat2'tan, first aid kit. belah kanan plak aku akan buat 2 kompartment... satu baju bersih... satu lagi baju kotor dan tuala. Jadi apa2 berlaku... aku tau bag mana nak kena bukak dan tau barang2 aku dekat mana. key word ORGANIZED. yea anak2... hehehe

Pannier yang aku pakai sekarang adalah dibawah ni... jenama TOPEAK DryBag. Dulu aku pakai Deuter... tapi tak kalis air... bag kat bawah ni aku dah rendam satu hari satu malam... dalam dia tak basah pun. So, bila hujan lebat giler... baju2 tak basah. :)


TOPEAK Pannier DryBag
Lagi satu bag aku suka pakai... bag kat handlebar. :) Mmg antara barang2 wajib aku bawak bila keluar cycle tour. Sbb, aku boleh letak peta depan mata, boleh letak passport, duit, camera/hadycam, ipod, travel log book (kecik sudah), dgn tool2 kecik untuk settle kalau2 tayar pancit, kekalau seat terlampau tinggi ker... atau nak bukak seat post, bukak tayar (ada QR jf tkde masalah)... sbb kadang2 kalau nak cut masa kite naik bus (nak kena bukak beskal), kalau nak naik bot kecik/sampan (nak kena bukak tayar dgn seat post), naik flight aku tk de experiance lagi... tapi mostly korang nak kena bukak apa2 yang patut.

Jadi bag kat handlebar ni, kire simpan barang2 yang mmg selalu korang akan ambik pastu letak balik... pastu korang ambik... pastu letak balik... pastu ambik.. pastu letak balik.... :P duhh.. :P tapi bergantung jgk... ada tak suke... tak hensem katanya... hehehe.. :P terpulang.

TOPEAK TourGuide Handlebar Bag DX
2. LIGHTING
Keselamatan penting. Sbb mmg kite akan bergelumang dgn berada2 lorry, kerete, mat2 rempit, dan juga brader2 motor handle tinggi... dan tk lupa juga apek2 bawak daging salai dan juga brader2 jual satay (ada lagi ker jual satay bergerak sekarang nih)... cycle malam mmg bahaya, tapi kekadang kite terpaksa jgk kayuh sbb tk sampai lagi destinasi... dan jugak standby kot2 dari tempat tido kite tu nak g fun fair kampung ker kan... lampu nak kena ada.. mana ada orang g fun fair pepagi atau thari... :P. Apa2 pun paling penting biar kenderaan sebesar mana pun kat jalan raya tu nampak kite yang kecik ni sedang kayuh.

Lampu depan aku, aku pakai FENIX PD3... sbb dia punyer range macam lampu kereta. Kalau bukak maximum (batt boleh 3 jam jer) satu kampun atau ladang sawit boleh nampak... kalau bukak sedang2 (maximum batt tahan 18 jam) kire jalan boleh nampak lah.. kompom tak masuk lubang.

FENIX PD3 Premium Q5
Pastu aku backup dgn LED KNOG Forg Lamp nih. Agak terang jgk lah untuk buat backup. Selain lampu terus menerus... dia boleh jadik blinker jgk... jadi secara tak langsung backup kalau2 lampu blinker aku kat belakang padam... :)

Knog Frog Lamp
Disebabkan banyak sangat bende2 tergantung kat handle bar aku... aku pakai Bar Extender nih TOPEAK BarXtender.. untuk menampung lampu, ODOmeter dan backup light aku.

TOPEAK BaxXtender
Lampu belakang... adalah lampu yang paling2 penting untuk cyclist... tk kire lah nak kayuh jauh ker atau nak beli rokok kat kedai jimat. Aku pakai 2 lampu belakang (blinker)... satu KNOG FrogLamp kat atas tu dgn TOPEAK RedLite kat bawah nih. Sbb majority cyclist kena langgar dari belakang bukan depan... make sure korang ada lampu belakang ok... apa pun SAFETY FIRST.

TOPEAK RedLite

3. GADGET & ACCESSORIES
Masa aku mula2 kayuh jauh dulu... aku tak ambik kisah pun pasal ODOmeter nih. Tapi bila dah rasa... kite tak boleh budget berapa jauh lagi destinasi, atau berapa laju kite pegi untuk simpan tenaga, atau pukul berapa sekarang (optional kalau korang pakai jam... hehehe). Lepas aku pakai kire banyak membantu jgk lah... banyak giler. Kite boleh plan... kayuh berapa jauh pastu rehat. macam aku... kebiasaan aku set... 50km sekali sebatang rokok... hehehe... power stick tuuu... :P

CATEYE Strada Wireless
GLOVE... kalau tknak tangan berbirat, pakai lah glove. Glove ada dua jenis... satu yang full finger tips.. satu yagn macam kat bawah ni... untuk aku, aku selalu pakai yang kat bawah nih... sbb kekadang giler panas macam nak terbakar aku punyer jari jemari... INGAT KESELESAAN PENTING!... baru lah fun...

FOX Tahoe Short Glove
Yang dibawah ni (BUFF), bende mewah lah. Sbb dulu aku pakai key jer buat tutup mulut dgn leher. Pada aku nak kayuh jauh kena tutup mulut dan leher sbb kekadang jalan yang kite ambik tu berdebu/asap terlampau banyak (macam kat BANGKOK, THAILAND)... kesihatan nak kena jaga jgk. Untuk aku... aku tak tahan kalau leher melengas... :P giler tak selesa.. ingat tagline dia INGAT KESELESAAN ITU PENTING!... baru lah fun kayuh.. :) hehehe yg best pasal BUFF nih dari KEY... dia boleh buat headband, tutup mulur, buat tudung... :P buat wristband... eh macam2 lah... (aku ada letak gambar rajah kat bawah kegunaan BUFF tu)...

BUFF High UV Protection

TOPI... disebabkan aku rasa pakai helmet beskal tu tak releven buat kayuh jauh2. aku pakai lah topi buat mengelak panas terik... aku pernah try helmet, dia punyer panas nak pitam dibuatnya... jadi aku skip helmet.. (mmg bahaya... tapi bukan kau kayuh 180km/jam kan?)... secara spesifik'nya aku pakai topi kat bawah nih (NORTH FACE)... sbb tapi ni cepat kering dan sangat2 tipis material'nya... (jenama lain ada kot)... kalau hujan over-night dia boleh kering dah... so sangat practical... :)

NORTH FACE Hat
Summary
Itu jer kot barang2 penting yang selalu aku bawak... sebenarnya tk payah nak fancy2 mana pun. Sekadar yang termampu... yang penting kemahuan. Banyak orang takut stamina, tapi untuk aku tak semestinya... kayuh lah pelan2. Untuk beginner kayuh ler dekat2 dulu. Atau pun kayuh dgn experience cyclist... sapa minat nature, minat jumpa2 orang... :) untuk aku... aku akan kayuh.

Yang aku tak mention kat atas attire... baju/seluar. yagn sesuai lah... tk kan nak pakai suar shuffle atau suar jean sendat mcm BunkFace, Bittersweet dan kadang2 macam Vocal Plague Of Happiness pakai tu... g gig ok lah... ikut kesesuaian lah...

Aku biasa pakai baju lengan panjang... sbb kalau panas... kulit korang akan jadik kilang garam.. berpasir2 jadiknyer... atau pun kilang kulit kering... :P jangan cuba.. aku dah try.. giler tak best.

Aku dalam kelajuan 160km/jam... hehehe.. tk lah.. :P (Perjalanan dari KRABI ke SURAT THANI, THAILAND)
posing

Itu jer kot setakat nih... habis masa kerja aku satu jam... siot. :P

6 comments:

iyan said...

nas,
brape harga drt bag tuh?
dia jual 1-1 or sepasang kiri kanan?

Nas Plague said...

iyan: sepasang... last aku tanya SGD163 kot...

Akmal Hizam said...

Nas,
Best.
Letak lagi artikel macam nih.
Aku suka.

paranoid of death said...

naz..kekeke...bila dah beskal aku nih..hehehee..

Nas Plague said...

mal aku rasa... kau hentak jer BH tu. Pakai dulu... pastu baru pikir tukar drive train... :P hehehe kite travel lepas raya lah... :P hehehe

JAIRO said...

we want more artikel like this kata org2 kampung aku kekekekeke nice!!!!!