nuffnang

FEBUARI

Monday, December 1, 2008

Rekoding kat rumah (Home Recording)

Bila umur aku dah meningkat 24 tahun sekarang ni... aku terasa yang daya ingatan aku semakin cetek. hehehe... aku rasa dah banyak lagu kot aku buat. Tapi kekadangan hotak aku yang umur 24 tahun ni sentiasa dibelengu oleh panyakit lupa :P hehe jadi aku cuba2 berkecimpung dalam arena rekoding diatas katil... eh? lain jer bunyik nyer.. rekoding dirumah.

Korang nak tau tak? bende pertama aku belajar pasal home rekoding ni adalah... apa platform nak pakai. Sbb dulu orang pakai reel, ADAT atau DAT... barang2 nie smue nak kena pakai modal yang tinggi. Paling mudah pakai PC atau MAC. Jadi platform Operating System apa nak pakai? Windows (PC) @ Mac OS (Mac)?

Rajah untuk USB Audio Interface
Skrg aku nak pakai notebook untuk recording nie.. senang nak simpan. Dua2 jenis notebook tu ada kelebihan dgn kekurangannya. SATU kebanyakan Windows notebook dia pakai FIREWIRE 400 berbanding dgn MACBOOK yang lagi advance pakai FIREWIRE 800... tapi kebanyakan audio interface pakai FIREWIRE 800. Jadi kalau nak pakai FIREWIRE MACBOOK lagi sesuai lah kot... sbb mmg dah built in. Jadik kalau nak pakai windows... nak pakai Notebook... terpaksalah pakai USB audio interface. Kata kawan aku... ada converter untuk dari 400 ker 800 tu... tapi sangtlah tak digalakkan. ada delay. Antara USB 2.0 dgn FIREWIRE800 nie FIREWAIRE lagi cepat... :)

Rajah untuk FireWire Audio Interface

Kalau nak ikutkan speed... pakai MACBOOK lagi efisyen. TAPI software MAC lagi mahal, MACBOOK pun dah al-maklum mahal...
Aku ada NoteBook... :) aku ingat hujung minggu ni nak g beli barang2 sikit. Nanti aku update lagi ok pasal mende nie...

7 comments:

paranoid of death said...

cun bro.. ko memang perlu ada.. lagu dah byk bro.. aku pun pelupa..elok sangat la tu..hehhehe...

Jimbo said...

jadah umur 24!!!
bukan lu ni sebaya bob rokin ka? hahahahahaha

Ober Frederiksen said...

haha.

aku lg la home recording secara murahan.

gunakan software murahan seperti cooledit pro.

cocokkan microphone menggunakan adapter microphone ke laptop anda. (alah yg slalunye ada sblah earphone tu yg pakai utk webcamming tu).

pastu pasangkan amp murahan aku juga. letakkan mic di depan amp tersebut.

sekarang tekan record di software murahan tu.

dan lihatlah. yezza!

recording tercipta. haha.

cons? pape bunyi pun sume masok. hahaha. kentut, berak, bersin, sume masok!

eh eh. umur 24 tahun ye. mementang lah lirik kawan gitu. :P

Nas Plague said...

paranoid od death: tuler... dah mendak pale hotak nie... kekeke.

Jimbo: ishh ishh... jauh tu.. aku muda lagi... kekekeke

Ober: helemek... cara. tapi aku nak share dgn ZAM (studio kat singapore). Boleh buat pre-production sekali... :) heh... bila abang kau mau beli beskal daaa..???

syed syahrul zarizi said...

Nas, bukan masa ko lahir pasir gudang utan lagi ke? gua rasa idemitsu pun tak wujud lagi

ultramantarojuga said...

sory abg naz ary 2 xdpt dtng,,,
bos aku mcm sial xbg aku cti...

Jimbo said...

Suami Sering Pancut Awal? - Suami mampu jimak 3-8 jam. Isteri pasti puas. Dijamin.RM87.00 sahaja