nuffnang

FEBUARI

Friday, December 12, 2008

Hujung Minggu Lepas Yang Terbaek

Sabtu (6hb December 2008) Masih kah teringat cerite aku pasal nak buat home recording... hari sabtu lepas aku cuba merialisasikan impian itu. hehehe... penemuan terbaek untuk orang sngal mcm aku nie... last aku plan nak pakai USB audio interface dari FireWire interface, sbb notebook aku FireWire dia ada 4 pin jer rather than 6 pin. Jadik sabtu lepas aku g singapore grab itu Audio Interface, tinggal keyboard midi, monitor dgn mic... sebulan satu barang kot. Zam (Studio FortySeven) bg pinjam headphone untuk temporary jadik monitor. :P siap bagi tutorial Nuendo lagik..
Sabtu lepas... lepas g hantar saxophone azmal kat Dennis, hantar Bass Ipin kat Guitar hospital, g beli audio interface kat sinemax... aku, ipin dgn atoi g pickup surya kat California Fitness (dekat ngan HMV tu, area2 sommerset), hujan giler babi lebat. Pastu drive terus g Habour Front... plannyer nak g Sentosa Island. :P Janji Ogy dgn Monzie kat Habour Front jgk... Tunggu punyer tunggu agak sejam jgk ler dorang sampai, tapi sempat makan Ayam Penyet, huahuahua...
Then aktiviti bermula dgn mengadap LUGE... 2 kali trip. Hari sabtu tu ramai orang... lagi satu policy baru dorang, weekend kawan2 tak boleh layan free. Tapi bayar separuh harga... kekeke SGD5 untuk 2 trip. layan tak? giler laya.. cuma trek dia jer pendek. Pastu jejalan sekitar sentosa island sambil amik gambo...
Atoi, Surya, Monzie, Ipin & Ogy (Sentosa Island)
Lepas tu sebelum kul 8pm aku, ipin, atoi dgn surya g Jurong West untuk jumpa yuan (tak kenal), untuk ambik beskal kudut... monzie dgn ogy patah balik city hall sbb g karaoke... :P. Sesampai kat Jurong West, mamat nie tak angkat2 phone... msg tak balas. Kalau taknak jual buat cara tak nak jual... jauh giler Jurong West tue, last2 kensel jumpa yuan (sori dut) aku ngan bebudak terus g FortySeven (Studio). Lepak ler studio sampai 11pm lebih tgk DVD... hehe. Pastu rush balik Pasir Gudang, sbb aku, melaka ngan pakdin nak gerak g KL. Sampai rmh ada ler dekat kul 1pm.
Ahad (7hb December 2008) Sblm mengemas tu aku call Melaka (tapi tak angkat2), call pakdin suruh standby pukul 2am. Tepat jam 2am aku terus gerak g rumh pakdin untuk pickup dia dgn beskal dia. hehe.. Dengan aksi pantas, terus gerak rmh melaka tuntuk pickup dia jgk... tapi dukaciter, melaka dirasuk syaitan tidor. Dgn skil mengejut/gegar rumah yang tak seberapa dari pakdin... aku gerak balik rmh (dgn pakdin) reschedule trip (gerak awal pagi).
Tapi, tgh dialun mimpi... dalam pukul 5am, pakdin ketuk pintu bilik aku. "melaka dah bangun tido...", kiteorang pun bergegas amik melaka, dan terus hit highway dgn kelajuan 127km/jam... hehe... (aku bawak sampai skudai jer... lepas tu melaka yang bawak... kekeke.
Awal pagi kul 8am, kiteorang sampai Nilai, rmh parents pakdin... sarapan + mandi. Lepas tu terus bergegas ke destinasi kayuhan yang pertama (Putrajoyo). Mencarik tempat adalah dalam 2 jam... dalam kul 12pm baru jumpa. Masa sampai tu banyak jugak bebudak XC yang dah kat bawah tgh kemas nak balik... disebabkan kiteorang bertiga jer (satu van), kebenaran drive sampai puncak bukit dilepaskan... hehehe pagar dibukak dengan sendirinya (co-pilot cum prebet pakdin yang bukak). Hendon2 yang bekerja disekitar itu hanya mampu melihat... :P
Dgn rakus, kiteorang menjajah bukit di Presinc 5 itu bertiga sahaja... semua celah trail dan denai disusuri dgn tanpa rasa segan silu. Trail comp DH yang digembar gembur kan itu baru siap bawah paras 20% kot... tapi mmg giler best. Lihat sahaja lah gambar2 yang tertera dalam flickr dan blog melaka... hehehe
Pakdin dgn gaya co-drivernya... kenciing kuat!
Putrajoyo Trail, background gue tak tau bangunan apa tu... (Melaka, Gue & Pakdin)
Putrajoyo Trail, baru lepas ride
Dalam plan sepatutnya kiteorang nak g visit bike park kat shah alam... tapi tak berjaya sbb hujan lebat giler. Last2 terus bergerak ke KL. Mandi kat R&R Sri Kembangan... dalam pukul 6pm sampai kat Jalan Ampang untuk Dinner. Makan kat restoran pak arab bernama (Al Rawshah), makan Lamb Kabshah... perghh banyak giler, kalau sedap dan banyak giler mmg aku punyer favourite... hehehe. Lepas makan pekena kopi plak... :P bukan mcm starbucks dgn coffee bean tuee... bukan.. nama dia Turkish Coffee. Siap order satu teko lagik.. bila rasa... perghhhh tak boleh masuk tekak. Dorang blend cengkih dgn kopi pekat2... pastu minum tak pakai tapis, gig jadik hitam... kepala berpinar... ada chance try ler..
Lamb Kabshah la BRO!
Pastu kiteorang gerak parking kat Sungai Wang... jalan carik charger kete motorola melaka, haishh jumpa kan (tak jumpa pun... :P, tukar lah melaka HP tu, ashik beli crank jer..)... kuar dari Sg Wang... hujan plak... tak lebat tapi lebih dari renyai ler... halamak... miss ride malam ler mcm gini. Plan hancus... jalan lepak dalam van try susun van baru.
Wiper van masih jalan nie... kereta masih kat petak parking. Dalam hati aku kalau bintik2 hujan kat tingkap depan ni berkurang... aku kuar pasang beskal kayuh. Last2 hati tak leh tahan... masing2 kuar pasang beskal cepat2... terus kayuh menyelinap segala ruang pejalankaki kat sg wang tu.... rentas traffic light terus kayuh ke bukit bintang... terus di tepi pavillion.. pak guard dan polis bantuan meluru2 hayun cota tak bagi kiteorang kayuh, apa kan daya... dorang tak mampu mengejar kiteorang... hehehe malam itu PAVILLION DIROGOL... hehehe tuler nak lindung pelancong jerk... kekeke
Kalau korang perasan... simpang empat ni kat KLCC jalan nak g ampang sana. :P (jgn tanya aku jalan apa?)
Terlepas dari huru hara tu, kiteorang menuju KLCC, kayuh kat taman KLCC yang gelap tu... lepak jap isap rokok... sambung kayuh masuh jalan ampang menuju Concorde ikut BSN & saloma bistro (kat tepi2 jalan jer...), lepak belakang concorde jap untuk segelas NesLo tarik dan sebatang rokok lagi (hehe.. sihatkan kayuh beskal?)... gerak menuju Sg Wang balik... packing beskal masuk van.. drive menuju KUANTAN.
Terowong sebelum jumpa Genting Sempah
Isnin (8hb December 2008) Lagu setengah jam kot nak hari isnin... ker lagi satu jam, kiteorang sampai R&R genting sempah sudah. Lepak makan soto, panas2 kan badan... NesLo lagi sekali dgn sebatang rokok. Lepas tu Melaka ambik posisi driver balik (Pak Din mmg sentiasa co-driver... tak co-driver sangat pun.. :P ) aku tido kat belakang... sedar ada berenti kat memana, bau meggi smue, tapi arghh malas ler nak bangun, smpai kuantan nak ride lagi... Melaka drive sambil ditemani Pak Din yang tgh tido.. kekeke :P apa punyer co-driver da... smpai kuantan dalam pukul 3am, check hotel kat sekilau... sambung TIDO (pagi janji ngan kutek ride kul 10am).
9:00am dah bangun aku... capai tuala, mandi cepat2 takut tak sempat breakfast. hehehe.. kejut semua orang.. checkout terus. Smpai Teluk Cempedak (TC) dalam kul 10am jgk... lepak MCd sbb kedai bro tak bukak (hari raya haji beb) tunggu kengkawan kuantan turun.
Pantai Teluk CempedakGambo sebelum ride (Pakdin, Kutek(member ITM dulu), Gue & Johan)
Gue, Johan, Melaka & Sham (Bukit Pelindung... mcm london kan?)
Sorry gambar kabur... LAJU SANGAT.
Mula2 JOHAN dgn beskal FOES nyer (pakai clip tuee), pastu Sham datang... kutek re-schedule kul 11am sbb abang dia buat korban. Kul 11am datang pun pakai baju melayu... hehe cover line beb... hehehe kiteorang ber-enam naik Bukit Pelindung ride masa hujan LEBAT... mmg seronok giler. Lepas ni tour... kuantan mmg tempat wajib lepak + ride. Ride sampai kul 2~3pm... terus lepak rmh sham, kat pelingdung jgk. Bangalow beb... tau dia duduk sorang takyah check in hotel... aku try lari dari grill sliding door rmh dia sampai pintu pagar depan sekali boleh tahan lepak jgk (jadi boleh dapat bayangan betapa besarnya rmh dia... hehe)
Perkarangan rumah Sham di Bukit Pelindung yea... (boleh mandi... boleh mandi... hehe)
Kiteorang sempat basuh beskal, kemas van... basuh baju (eh ada ker?), kilatkan kepala (pak din jer yang buat), mandi manda... wahhhh... selesa giler. Tgh2 lepak tu Amir sampai... baru balik beraya. hehehe (kire beraya jgk aku yer tak... g melawat sham... :P). Dalam pukul 4pm baru grk balik Pasir Gudang.. kiteorang lalu jalan Mersing... perut semakin lapar. Ada restoran bukak masa raya nie... kat area2 Tg. Lumpur sana. Tapi boleh miss plak... tamak, nak restoran yang best... last2 makan megi cup kat Petronal Petrol Kiosk... kuang kuang kuang.... :P
Perjalanan diteruskan walaupun dalam keadaan berlapar :P hehe.. berbekal rati gardinia mentega pak din (yang mcm taknak kongsi ngan kengakwan), dgn kacang ganjus... van menyusur ke pekan dan pantai apantah. Kiteorang lepak merokok (lagi!!!!) dan minum ayer. Driver bertukar tangan kepada enchek melaka pabila sampai di Rompin. Mcm biasa kalau melaka dah pegang stereng, aku akan pastikan tido setidornya... hehehe
Pantai Apa Ntah (Antara Pekan & Rompin)
TAPI selepas van melepasi pekan Endau... sesuatu tak diingini berlaku, teperature van naik mendadak sehingga 110celcius... giler. Melaka memberenti kan van secepat mungkin. Tadah air kat rmh orang (satu tu jer yang ada lampu, lain dah tido... :P), sejukkan van... perjalanan disambung semula... tak sampai beberapa minit jalan temperature naik mendadak lagi... lagi puluhan kilometer jer lagi nak sampai mersing.. harap2 van dapat bertahan. Pak din dah panik... :P.
Sempat juga van sampai di mersing... carik petrol kiosk yang sesuai (yang ada bowling aley... hehehe), parking... check lagi sekali apa sbb cepat sangat temperature naik... at last jumpa jugak.. bila isi jer air radiator tu, air keluar ikut water jacket/ceper kat carburator (jgn tanya aku apa mende nie... ni bahasa2 pomen) mcm air terjun lah... flow dia cantik jer... (maksud nya bocor besar ler tuee..)... sudah..
kawan2 yang ada tow truck cepat2 di call untuk book time... collect kat mersing. last2 ada mamat tu call member dia (pomen) untuk servey kot2 boleh repair at least dapat sampai pasir gudang... tunggu punyer tunggu datang ler mamat pomen nie (zam namanya). Solution tampal ceper tu dgn gam satu tan... :P hehehe 'Wallawey!' settle.
Enchik Zam (pomen) sedang menampal ceper
Akhir perjalanan sampai di rumah sebelum pukul 3am.
Tapi secara keseluruhannya... AKU PUAS... hehe babai.

5 comments:

Jimbo said...

huh, brek dia macam brek moto ss la.

xzerox said...

jealous! transition sucks

Mlake said...

dia punya beshhh...buat aku senyum sampai seminggu...hehehhe (ayat kasik jelez)

Ober Frederiksen said...

pergh, RED GRIPS! WTF!? mana dapat?

Nas Plague said...

jimbo: hah... buat parut kelapa pun bleh ajie..

xerox: lu mmg suck!

Mlaka: apa lagik... 2nd trip christmas... hehehe

Ober sebober: hehehehe... jangan jealous ha!... :P