nuffnang

FEBUARI

Sunday, December 4, 2011

Journey To The West (Phase One)

Phase one - Dari chengdu, sichuan ke zhangmu, nyalam

So far perjalanan 2 hari dgn ketapi dari chengdu ke lhasa mmg menarik... kiteorang siap bekalkan mee instant dgn kopi segera dari carefour cengdu (jalan kaki tuh)... pastu joy dari sim's bagi kek dgn biskut. Dalam cabin kiteorang ada lagi satu anak beranak... emak dgn anak pompuan umor 14 tahun nama Ma Jing... dari Golmund, Qinghai. Kiteorang main card dgn Ma

Sebelah cabin couple dari Australia duduk singapore nama nic dgn pasangan'nya orang malaysia yg dah lama tak balik rumah nama corine. :P ahaha... masing2 pun peramah.. satu sbb nic pakai suunto core yg aku idam2kan tuh tp tak jadi beli sbb aku bukan pendaki tegar pun :P... asyik tanya altitude berapa jer.. :P tapi aku tau dia suka layan aku... :) kekeke

Departure board kat Chengdu Train station.

first day pagi kat dalam ketapi makan roti dgn peanut butter... :) pastu tgahri pegi dining car makan ikan dgn nasik... :) sedap giler... tapi banyak tulang ler.. aku tktau mana dorg dapat kat sungai mana ikan nih... tapi giler sgt ok. :P... dalam stock masih ada lagi 2 stock megi cup beli kat carefour chengdu.. hehe.. lebihan masa habiskan tulis journal dgn menikmati pemandangan kat luar...

along the way.. ketapi climbing dari china basin chengdu ke lhasa... melalui Xining, Qinghai elevation 2000m above sea level.. sebelum smpai tuh ketapi lalu valley... 2 minit dalam terowong... 30 seconds view.. hehehe... view lawa lah.. tapi asyik terowong jer... setiap kali ketapi dia keluar dari terowong... setiap kali tu lah pemandangan bertukar... dari pokok2... ke bukit2 gondol yg ada pokok2 kecik ajer... hehe

 Cabin aku dgn marwan... train T22, car 5.. nasib dpt bawah... kalau atas kompom cramp.

Kata'nyer kat Xining dan wilayah Qinghai tempat concentration chinese muslim... pernah dgn Bai Chongxi dgn Ma Bufeng dari Kuomintang... dan muslim sala... salafi to be exact kat area tuh. Aku tk ler expert... dari pertanyaan kat orang china sini... yg duduk kat area Qhinghai province... china ada 4 kaum utama chinese muslim... Salha (Sala), DonSheng, Hui & WeiWuEr... apa sejarah sebalik tuh... aku pun tgh baca dan carik2... :) sama2 kongsi yea... islam ada kat CHINA seawal-akhir 500ad.

Ketapi gue ke Lhasa.. :)

Lepas Xining... kiteorang lalu Qinghai Lake (Salt Lake) 4000km/sq... kata MaJing.. tasik Qinghai ni terbahagi kepada dua... satu bersih penuh dgn 1000 spesis burung.. satu lagi polluted sbb ada banyak kilang chemical tepi dia... katanya ada special burung nama 'Bar-Headed Geese', pada musim sejuk dia akan terbang 10,000m atas paras laut merentas himalaya mountains ke INDIA plains... mcm kapal terbang lah plak kan burung2 nih... :P lagi info.. kalau hari cerah.. tasik ni ada 7 color... aku tk pernah nampak 7 color tuh... sbb masa ketapi lalu waktu magrib... mmg lawa lah.. osem posem... :)

selepas satu hari lebih.. ketapi smpai kat Golmud elevation 2800m paras laut... pukul 2am kot rasanya... MaJing dgn emak dia keluar smpai ke destinasi... ah.. aku pun tgh pening2 lalat baru bangun tido.. dia sempat babai aku dgn marwan jer, dan senyum... see ya kid... maybe next time we'll meet again... aku suka sangat bila bahasa bukan penghalang utk orang berkomunikasi dan having fun... lagi sekali osem... 

bila dah terang... aku dgn marwan terpegun... tgk sekeliling... padang jarak... aku ada sesekali terbangun dari tido dan realize yg langit penuh dgn bintang... :)... bila terang... ketapi tgh merentas Gobi Desert... tkde hijau... tkde apa2... cuma coklat... lama kelamaan.. coklat2 tuh diselaputi dgn putih2 salji... hehe.. lawa.. tk pernah nampak pun mcm nih... 

lama2 kelamaan.. nampak KUDA.. YAK, burung helang sebesar2 tidak... tibetan antelope... vulture... huh.. mcm lalu kat afrika la plak... ada ruse2 kecik... kekeke teringat plak kat lagu (rudolf the raindeer ruse... kekeke)... tanpa kiteorang sedar... ketapi lalu Tanggula Pass 5000m paras laut... sbb kan tanggula Pass ni lah Qinghai-Tibet Railway ni adalah yg tertinggi didunia.. :) sesak jgk lah nafas... keke.. oksigen kurang... :P lagi dekat dgn lhasa.. lagi banyak bintang ternakan.. mcm ala2 koboi.. lembu + yak + kambing bersepah2... koboinyer naik motosikal made in russia.. kekeke.. yg best... kalau pegi china... aku berpeluang lagi sekali nampak kuda2 berlari naik ke tanah tinggi... huh... teruja betul... cuma tangan dgn lens tak berapa pantas nak ambik moment tuh.. sori yea kawan2... yg ni aku keep dalam kepala hotak aku sendiri... :)

Tibetan Plateau (Gobi Desert)... hah yg tuh YAK... :P hihi (sbbkan dia ler aku masuk spital)

huh.. kalau boleh smue aku nak tulis kat sini.. :P hehe.. tp tk boleh kan dalam satu entry... :P aku smpai lhasa 28.nov tepat... tepat yea.. pukul 4:50pm seperti yg dijangkakan.. giler lah dorag nih... :P keluar2 jer guide kiteorang dah tunggu (masa ni tk boleh pegi sendiri... wajib jalan kat tibet esp. monastery pakai guide.. lagi2 nak rentas smpai zhangmu)... nama dia NamGyal... umor 30thn. PLAYBOY... hehehe...

Since, dia tibetan agak susah dia nak dapat ID + passport... lagi dia pernah lari duduk India 5 tahun + 1 tahun kat nepal... try lari dari china 7 kali... :P... huh tough giler... pastu pernah rentas himalaya berjaya sekali dan balik ke tibet rentas himalaya lagi... 12 orang.. waktu winter... giler kental... tapi knowledge dia pasal tibetan buddha dan tibet culture mmg tak boleh sangkal... masa dia duduk kat india + nepal.. dia duduk kat monastery mengajar English + Mandarin... membesar dgn masyarakat muslim sala kat Qinghai province... so, makanan muslim mmg favorite dia... kite makan pun senang... 

Potola Palace, Lhasa, Xizang

29.nov (day 4) --> aku, NamGyal dgn marwan.. jalan kaki ke Potola Palace... sgt teruja nak pegi sini sbb asyik tgk dalam gamba kan... :) dgn altitude lhasa 3800m paras laut + oksigen yg kurang... sesak2 nafas jgk ikut langkah NamGyal... :) akhirnya bangunan terpampang kat depan mata... tesergam indah... kiteorang naik anak2 tangga potola palace tuh tercungap2.. hahaha... konon2 sport meng... smpai sini hampeh... kekeke..

petang kite pegi Jokhang Temple plak... since potola palace dah tak active.. jadi tempat tourist aje.. Jokhang Temple sangat active smpai sekarang... waktu dynasty tang... raja tibet pada waktu tu nama dia Stronsan Gampo... dia ada dua isteri... satu dari keluarga diraja china TANG.. dan satu dari keluarga diraja NEPAL nama Bhrikuti... masa Kawin Bhrikuti bawak patung Sakyamuni (later jadi Buddha) waktu dia 12 tahun... ori.. simpan sehingga kini.. dia suruh Stronsan Gampo buatkan temple utk itu... itu lah jadinya Jokhang Temple.. :)

Setiap waktu ada aktiviti KORA (tawaf) Jokhang temple nih.. prostrating.. sliding... sangat dedicated betul dorng dgn agama yg dorang anuti...

Ever friendly TashiTagke Hostel.
3 dari kanan Penny, Ama la, Marwan dgn aku... lagi dua tu dia bantai senyum jer aku tktau nama.. hehe

30.Nov (Day 5) --> kiteorang mengayuh ke Drepung Monastery... NamGyal pinjamkan beskal kawan dia.. dan repair satu beskal hostel berdekatan.. jadi kiteorang tk payah lah sewa beskal.. tinggal kayuh jer... tapi pengajaran kayuh kat high altitude area.. kederat nak kena pakai 4 kali ganda dari biasa... kekeke.. aku rasa macam nak mati jer.. kayuh jauh2.. kekeke.. :P dulu masa sebelum uprising 2008... ada lebih 2000 monk kat sini... tapi gov dah limitkan smpai 500 ajer... kompleks drepung nih agak besar dan lengkap.. cara masak pun cara traditional...

lepas tu kiteorang mengayuh ke arah timur lhasa utk sera monastery... pukul 3:50pm ada philosophy debate. kiteorang smpai lambat... dalam kul 4pm.. tapi depate masih berjalan.. setiap petang kat Sera monastery.. tibetan monk ni akan debate pasal buddha philosophy... kiteorang dpt tgk yg muda2 jer.. dorg cakap laju dalam bahasa tibet.. yg berdiri aggressive smbil bertepuk tangan tugas dia memberi soalan ajer.. yg duduk.. kena jawab setiap soalan yg diberi... kiteorang observe kat sejam jgk.. menarik... cara dorg berinteraksi...

1.dec (Day 6) --> kiteorang grk ke arah Gyantse utk berhenti kat  Shigatse... hari pertama dalam Land Cruiser tu jer dah osem... kiteorang pass through Karola Pass (5000m ++), Yamdrok Lake dgn Karola Glacier... ended up makan kat Gyantse dan sebelum pukul 5pm dah smpai Shigatse utk permit entry/out shigatse... banyak betul permit.. :P hehe

Karola Glacier

2.Dec (Day 7) --> semalam tido kat hotel Yak mende ntah.. mmg giler tk selesa... sejuk terlajak... heater tk boleh pakai... air panas tk jalan2... nasib baik sarapan ok.. :P... 

lepas sarapan tu kiteorang melawat Tashi Lumbu Monastery... hah monastery ni masih ada lebih 2000 monk kat dalam dia... siap ada kompleks asrama lagik... NamGyal advice tk payah masuk. sbb kena bayar lagik... jadi kiteorang ikut path KORA (tawaf) orang2 yg datang... 

mendaki lagi tuh.. huh... nafas aku mmg asyik tak cukup jer kat tempat tinggi nih.. tapi bila kat atas.. kiteo dpt tgk semua bandar Shigatse... dapat define mana banda lama (ikut architecture) dan bandar baru.. nampak isi2 monastery tuh.. nampak mini potola... huh.. segala2 nyer... fog pun nampak... 

lepas tu dalam perjalanan ke Old Tingri kiteorang lalu Gyameso Lha Pass (5480m paras laut)... asyik layan 5000m++ paras latu jer kan... :P naik biru kot kepala hotak aku kurang oksigen...

kiteorang smpai Old Tingri pukul 5pm kot... guest house dia.. huh lagi teruk dari kat shigatse... :P sejuk 2 kali ganda.. boleh?

Gyameso Lha Pass.
From left: Aku, NamGyal, Marwan & Kuncu (Driver)

3.Dec (Day 8) --> asyik2 aku terbangun dari tidur... tido dgn kasut... jacket dan baju yg berlapis2... huh... bilik giler basic... katil walaupun banyak blanket.. smue sejuk.. dari bantal... alas tilam.. tilam tu sendiri... smpai blanket yg berlapis2 tuh... smue sejuk + lembab... :P tapi bayaran'nya dari tuh.. bila sekali tuh pegi toilet... aku terpandang langit... huh... dalam kesusahan tuh... malam hiasan langit, dia punye indah... masya'allah... bertabur bintang kat langit... bertabur.. macam2 size.. aku siap suruh marwan keluar tgk... huh..

sbb nak pegi ke Everest Base Camp tu berjam2... kiteorang kena grk pukul 6am sharp... sesejuk pagi salju tuh... mmg salju pun.. sejuk giler babi!... walau pakai baju berlapis2... aku dgn marwan dok sibuk gosok hand/body warmer... :P sejuk... gelap gelita... kuncu dgn skill offroad nyer masuk kawasan gravel... keadaan sekeliling makin lama.. makin cerah... tgk dari seat belakang mcm tkde jalan jer.. mcm redah jer... 

lepas tiga jam... smpai ler kite kat RongPhu Monastery... monastery paling tinggi kat dunia (kedudukan nye bedasarkan altitude) ada 20 monk dalam dia... lepas beberapa minit.. smpai ler kite kat Everest Base Camp..

Huh.. hilang semua sakit tengkuk.. sakit badan.. selsema... dan bermacam2 lagi susah.. :P aku sebenarnya tk ler teruja sangat nak tgk Everest dari jarak dekat... tapi nak smpai kesini tuh... nak smpai ke hari ni dugaan dia... walaupun base camp jer... aku sangat appreciate kesusahan yg aku alami dan orang2 yg nak pegi kesini melihat puncak gunung tertinggi di dunia dari jarak dekat...

frankly... mmg pengalaman yg tk boleh dilupakan... :) sejuk dia melampaui batas.. view dia... huh. satu pengalaman yg tk boleh dilupakan.

Nas di Everest Base Camp... :) jakun. :P

Kiteorang lepak situ tak lebih 30 minit kot... sejuk dia yang amat... dapat lah moment2 penting.. :) lepak kat RongPhu Monastery... minum kopi.. pastu terus balik old tingri utk makan tghari... 

sekejap lepas tu dah mula perjalanan ke Zhangmu (border china dgn nepal)... dlm perjalanan ke Zhangmu tu kiteorang lalu pass terakhir iaitu Tong La Pass... 

Tong La Pass
From left: Kuncu, Marwan, NamGyal & Aku

Mula dari Tong La Pass tu.. perjalan terus menurun.. dari padang pasir batu Tibetan Plateau... ke jurang2 tinggi... keadaan muka bumi bertukat kepada pokok2 pine.. sesekali terlintas air terjun tertinggi pernah aku nampak... cantik... perubahan muka bumi secara mendadak... perjalanan tebing2 agak merbahaya tapi cantik.. cantik sangat2... tgh2 valley perasan.. jeram yg turun deras ke arah tujuan yg sama... 

Approaching NYALAM.

Lepas bandar NYALAM... ternyata tebing2 jurang jadi lebih tinggi.. kabus tebal mula tutup permukaan jalan... lama kelamaan.. bandar seterusnya muncul. bandar trading yg busy... jalan sempit.. disco, massage... huh mcm2 lah... aku dapat hotel basah.. kekeke.. semua baju gantung basah... katil sentiasa basah... last2.. aku pindah hotel malam tu jgk... ke yg elok sikit.. esok pagi baru inform NamGyal... perjalanan masih jauh.. aku dgn marwan perlu recover dari sakit secepat mungkin... lagipun pindah ke hotel baru nih. ada breakfast... tai sakit perut aku makin lama.. makin menjadi2... :(

ZhangMu (dram/kailash)

*setakat ni dulu... nanti aku sambung sterusnya bila dah lepas border nepal yea... jaga diri.. slamat!..

6 comments:

Wak Gelas™ said...

wak pon sukak travel jugakkk..., eeeeE wak dh datang niiii nk komen komennnnn..........

Nas Plague said...

trima kasih... :) ada lagi ringkasan journal utk fasa 2 dan 3...

AndaQue said...

Tibet tempat yang sangat bagus untuk kita petik menghala kamera kan, apa sahaja yanh di ambil pasti hasilnya amat cantik

Nas Plague said...

Betul2... saya yg tak pandai ni pun rasa mcm best... :P hehe... lagi best jalan masa winter.. sbb awan jarang2 sangat ada... waktu malam dah macam kereta color metallic sparkle... bintang sangat2 rapat... cuma tak larat jer nak ambik sbb sejut yang amat...

AndaQue said...

Sekali lagi saya buka entry ni... best simple aje cara awak menulis...

AndaQue said...

Minta kebenaran untuk sharekan pengalaman saudara ini didalam blog saya ya.....opsss... dan masuk and share dah pun :)

http://mekahmelaluijalandaratinsyaallah.blogspot.com/search/label/Train%20Ke%20Lhasa%20Tibet%20China