nuffnang

FEBUARI

Tuesday, May 11, 2010

Citer citer sikit lah...

My trusted custom V30 4x12" cabinet... :)

For the past few weeks... the band masuk studio. 8 lagu + 1 lagu tak alih2 terbuat masa tunggu ipin datang rescue aku (aku lupa bawak pick da... :)

aku dah set, kali ni record... nak treat/latih diri sendiri dan budak2 ni jadi studio band. Maybe someday, kalau ada lagu terus record... dan dorang fit untuk record. Smue boleh jalan terus... cuma perlu sedikit latihan aja.

Macam record album kawan dulu... kite ambil masa pre-production banyak. Pre-record sana sini... agak makan cost jgk. So, the next step is to be more professional dan cut cost. Lagi professional... lagi cost kurang... tapi cuba sedaya upaya improve quality. :)

Compare to previous project... tempat nausad digantikan oleh enchek katek dari Freaky Tricky Tonez. Nausad nak berehat sekejap... :) uruskan hal2 keluarga... lagi menakutkan, ada horn2 lines yang tak complete lagi... sbb atoi busy uruskan majlis kawin dia bulan june nanti... so, itu halangan2 yang kena outcome sebelum masuk studio.

1. Lagu tak siap.
2. Horn line 50%
3. Guitar fill in arab... 20%
4. Ipin... blur... hahahaha...
5. Lyrics... ada yang tkde.. atau tak tersusun.

carik penyakit ker?... tklah. sajer experiment... smue jadik takut dan tak yakin. Let see the power of friendship mcm mana. Tk dinafikan kali ni masing2 busy... kurang luangkan masa, chemistry jadik loose. Tapi aku percaya... lepas record, we might spend time more... :)

24 ~25 April 2010
the first 2 days... pozy masuk studio spend time record 9 lagu dalam masa 5 jam termasuk layan citer ADNAN SEMPIT... hahaha.. :P mmg terbaik... :P siap alter mood lagu ikut kesesuaian outcome dia mcm mana... suspect aku kat pozy nih... beli hantu raya ker aper.. :P.

sebelum masuk bass kite start record rhythm guitar + upstroke dulu, sbb nak eliminate tuning problem bila masuk bass nanti... tapi kite terpaksa tunggu ipin datang rescue aku (pick lupa bawak)... agak 4 jam jgk lah... hehehe... settle kan smue rhythm dgn upstroke part malam tu...

ipin continue bass track on 25th April tu... siap ambik cuti hari jumaat untuk training.. :P terbaik la ipin commited... ipin tinggal kan 3 track untuk dibawak next studio booking... :P bass line favorite ipin kali ni kat lagu nama Beutiful Lies... :) do cekidut... :)

1~2nd May 2010
Recording start seawal pagi... kul 11am kot.. hehehe... awal la sangat kan... cuma kiteorang kena stop before 3pm... smbung balik pukul 8pm... sbb in between masa tu ada orang booked. :P horns... fuh... mmg menduga minda nak record, tapi azmal, atoi dgn katek dah buat terbaik... re-arrange balik horn lines... tambah.. tolak.. recording process on and off smpai 2nd May kul 8pm... :P apart from stress... letih... mengantuk... outcome alhamdullilah :).

8th May 2010
Recording start macam last week... aku dgn ipin jer turun. Ipin habis kan 3 track lagu yang masih tertinggal... :) lepas thari... arab dtg... mlm kite habiskan fill in guitar... effects sikit... :) cuma sekarang tinggal solo guitar, misc dgn vocal ajer... :)

Secara positive'nya it's a good start untuk ad hoc recording... mmg ada kelam kabut sikit, cuma kite berjaya cut off few days compare dgn rec album kawan dulu... ambil masa banyak weekends. Kali ni the amount of songs habis dalam masa kalau kira betul2... less than 40 hours... satu improvement jgk kan?... plus ada spontaneous song... :)

Frankly... stress... tense... penat... DVDs... :P hehehe... nak marah ada.. nak ketawa pun ada... :P aku suka giler process recording... :D hopefully the outcome material ni jadi yg terbaik buat kite... :) buat band...

Thanks... nizam (sound engineer), ihsan (technician), ipin, azmal, atoi, pozy, arab, katek... god effort... next time kite tukar strategy... :) jaga diri... slamat!

4 comments:

Emon. said...

teruskan usaha !

i'll wait patiently for new album :D

tora corgan said...

rekod dkt studio mana ni???

nas said...

Emon: terima kasih... :)
tora: kat singapore... :)

JAIRO said...

wooi kalau dah siap aku booking dua keping