nuffnang

FEBUARI

Tuesday, December 23, 2008

Road To Phi Phi Island

Phi Phi Island... menarik bukan?

hmpss...
Dah lama aku tak mengayuh jejauh nie... bila seruan dah memanggil, terpaksa menurunkan diri jgk. :) tak kire berapa jauh. Pada awalnya... nak g mangayuh Gurun (Kedah) g Tanah Merah (Kelantan).. ikut Grik-Jeli... tapi penyertaan kurang memberangsangkan. Salah satu perjalanan tu kena bermalam kat puncak titiwangsa... kalau orang sikit... tahap keselamatan tak berapa elok.

Penyertaan berkurangan menjadi 3 orang Gue, Abg Ali & Melake (kalau dia tk ada kapal... hehehe). Jadi rancangan bertukar. Trip nie bertukar ke Selatan Thailand. :P hehehe


Okeh... itinerary.
Pasir Gudang --> Padang Besar (Drive)
Padang Besar --> Sadao --> Hat Yai --> Phattalung --> Trang --> Krabi (Kayuhan)
Target --> Phuket @ Phi Phi

Sedikit Info.
Padang Besar --> Surat Thani (339km approx.)
Padang Besar --> Phattalung (128km approx.)
Padang Besar, Hat Yai, Phattallung & Surat Thani disambungkan melalui keretapi. :) jadi apa2 hal boleh balik padang besar naik train. Krabi tak ada train. (Southern Thai Railway Schedule).
Dari Hatyai ke Krabi, Surat Thani bus ada pagi jer... :P kedua2 tempat mengambil masa 5 jam.

Itinerary estimation.
Kalau mengayuh dari Padang Besar terus g Phattalung... mengambil masa 1 hari. Dan nak kena bermalam kat Phattalung... Jumaat baru bleh kayuh terus ke Krabi. Tapi mungkin sampai Krabi dah petang. Mungkin lagi kalau nak jejalan g Phi Phi island tak sempat. Lagi info Mengikut State Railway Of Thailand... :P Keretapi balik ke HatYai smue bergerak seawal pagi... jadi balik ikut Surat Thani tu agak menarik. Sbb info pasal journey bus dari Krabi ke Surat THani tu lebih kurang 2 jam. jadi mengayuh shud be less then 6 hours.

Jadi kat sini ada 2 plan.

Pertama
Khamis --> Smpai jer ke Padang Besar (shud be early morning)... kayuh sampai HatYai, naik bus terus g krabi. Jalan2 Phi Phi.
Jumaat --> naik bot g Phuket (shud be early morning)... lepak Phuket.
Sabtu --> Early morning (lepas subuh... hehe) terus kayuh g Surat Thani. Malam sepatutnya dah bertolak balik ke HatYai. @ Naik bus pegi Surat Thani.
Ahad --> Pagi smpai HatYai terus kayuh g Padang Besar dan drive balik Pasir Gudang.

Kedua
Khamis --> Kayuh smpai Phattalung dan bermalam di phattalung.
Jumaat --> Kayuh smpai Krabi dan bermalam di Krabi.
Sabtu --> Naik bus pegi Surat Thani. Malamnya naik train turun ke HatYai
Ahad --> Kayuh g Padang Besar pastu balik terus ke Pasir Gudang.

Lawatan g Phi Phi Island @ Phuket bergantung pada masa sampai Krabi dan bertolak dari Krabi untuk balik ke Padang Besar... kalau sampai lewat... sikit lah spend masa kat sana.
Okies... doa2kan ye keselamatan. Next blog entry mungkin start travel journal. :)

8 comments:

Si Jambi Darat said...

gud luck nas..pic bakal basikal aku ada?hehehe

seorangsoultan said...

last track aku tgk jalan kurang army block excpt dr surat thani trn ke songkhla ada 3 block kawalan askar, tp still sana aman, tak mcm media gegey...have a save journey allahhu bi...balik terus ke track tmn scientex huhuhuhu

Ober Frederiksen said...

woah, tros tukar direction. fuh. good luck! :))

oh, nanti akan ku nganjing juga dgn beskal baru ku. :PP sudah orderrrr~ on the wayyyyy~

Nas Plague said...

Si Jambi Darat: ehehe... gue sudah email.. lepas ni boleh ikut aku travel plak.. :)

seorangsoultan: tima kasih... hopefully dapat update blog/travel journal hari2... insya'allah selamat. :)

ober sebober: yeargghh!... setakat beskal baru tapi tak travel apa cer?? kekekeke kompom aku menganjing punyer... :D

youthrustrecords said...

bang! hadiah besday jangan lupa!
selamat pegi selamat pulang!

youthrustrecords said...

bang! hadiah besday jangan lupa!
selamat pegi selamat pulang!

iyan said...

good luck bro...
semoga selamat pergi dan pulang....

Jimbo said...

aji, manaw pergiw. lamaw takw nampakw. adew katw arabw saudiw kew?